02/12/2013
Rudy!
Lis rudy (Vulpes vulpes) najbardziej znany drapieżnik z rodziny psowatych. Licznie zamieszkujący Europę, Azję i Amerykę Północną. Lisy są wszystkożerne. Żywią się jajami ptaków, gadami, bezkręgowcami, owocami, polują głównie na małe gryzonie, ptaki, zające, a nawet na młode sarny wywierając duży wpływ na ich liczebność. Lisy dożywają około 15 lat i mogą osiągnąć masę ciała do 10 kg. Na początku roku trwa dwumiesięczna cieczka (ruja), wówczas lisy wykazują dużą aktywność i stają się mało ostrożne na zagrożenia. Wiosnę liszka wydaje na świat do 8 młodych, które osiągają samodzielność po 6-7 miesiącach opieki obojga rodziców. Lis jest gatunkiem łownym, poluje się na niego ze względu na duże oddziaływanie tego drapieżnika na zwierzynę drobną. Warto podkreślić, że lisy są roznosicielami wielu chorób m.in. wścieklizny stąd niezbędna staje się regulacja liczebności tego gatunku na terenach zamieszkałych i użytkowanych przez ludzi.